Καλωσορίσατε στο Chromium Sun!

Το e-zine αυτό έχει ως σκοπό την προβολή της Κυπριακής σκηνής και όχι μόνο.

Δίνοντας μεγαλύτερη βάση στο νησί μας, θα μαθαίνουμε νέα από όλο το φάσμα του metal, χωρίς παρωπίδες και χωρίς κολλήματα.

Ευχόμαστε σε όλους καλές αναγνώσεις!

P.S. Αν κάποιο κυπριακό συγκρότημα ενδιαφέρεται να προβληθεί μέσα από το blog μας, μπορεί να επικοινωνήσει στο e-mail μας: chromiumsunblog@gmail.com
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ανταπόκριση από το Power of the Night VI



Για έκτη συνεχόμενη χρονιά το Power of the Night ήταν μαζί μας, για να μας παραδώσει μαθήματα αυθεντικής heavy metal μουσικής!



Και φέτος το festival ήταν διήμερο, όπως δηλαδή έγινε για πρώτη φορά πέρσι. Συνολικά ο αριθμός των συγκροτημάτων ήταν 11 (7 από Κύπρο, 3 από Ελλάδα και 1 από Αγγλία).



Ενώ αρχικά ο χώρος που είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί ο θεσμός ήταν (όπως και πέρσι) στο προαύλιο του Πανεπιστημίου της Κύπρου, πραγματικά την τελευταία στιγμή οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου δεν άφησαν τους διοργανωτές να διεξάγουν το φεστιβάλ στον χώρο αυτό. Είναι αξιοθαύμαστο το πόσο γρήγορα κινήθηκαν οι διοργανωτές και έκλεισαν νέο χώρο, αλλά και μετάφεραν όλο τον εξοπλισμό σε αυτόν!



Όμως, πολλά ερωτήματα γεννήθηκαν για το Franky's Live, καθώς ο χώρος ήταν ήδη γνωστό ότι δεν είχε καλό εξαερισμό, ενώ τα air-condition του δεν δουλεύουν σωστά. Επίσης, υπήρχαν υπόνοιες ότι ο ήχος δεν θα ήταν ο πρέπον, ειδικά για ένα τέτοιο γεγονός…



Δυστυχώς, κάποιες οικογενειακές υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να παρευρεθώ και στις δύο ημέρες, αλλά μόνο την πρώτη. Όμως έχω εξασφαλίσει για εσάς ανταπόκριση και για την δεύτερη μέρα την οποία θα δείτε σε λίγες μέρες.



1η μέρα



Έφτασα στον χώρο στην ώρα μου (έχω γίνει πολύ εγγλέζος τελευταία :P). Έβλεπα τους υπεύθυνους του festival να τρέχουν να τα προλάβουν όλα. Ενώ ο κόσμος ερχόταν διαρκώς, περιμέναμε όλοι υπομονετικά μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες, δημιουργώντας πηγαδάκια με τις ανάλογες κουβεντούλες μας.



Υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες, και αντί για τις 5:30, τελικά εισήλθα στον χώρο στις 6:15. Μετά την καθιερωμένη στάση στο merchandise, όπου δεν παρέλειψα να αγοράσω το άλμπουμ των R.U.S.T., κατευθύνθηκα στον χώρο του festival, όπου η ζέστη είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της…



Receiver



Πρώτοι στην σκηνή ανέβηκαν οι νεαροί Receiver. Κλασσικό heavy metal - με τη διαφορά ότι έχουν γυναίκα στα φωνητικά - παίζουν οι νεαροί Λευκωσιάτες. Σίγουρα φάνηκαν λίγο σφιγμένοι στην σκηνή, εκτός του μπασίστα τους, του Λοίζου Κουκουμά, και της νεαρής τραγουδίστριας Ελπίδας Νικολάου, που έριξε αρκετό headbanging μεταξύ των (τραγουδιστικών) κενών. Ο ήχος πρόδωσε το συγκρότημα και οι φόβοι μας άρχισαν να γίνονται αληθινοί… Πάντως σε γενικές γραμμές οι Receiver έκαναν μια αξιοπρεπή εμφάνιση παίζοντας το "Lightning Strikes Again" των Dokken, το "East Meets West" των Warlock, το εκπληκτικό "Transylvania" των Maiden, το "Thunder" των Leatherwolf και δύο δικά τους, το "Mighty Warriors" και το "Unite". Μόνη ένσταση που είχα, ήταν ότι η Ελπίδα δεν μιλούσε καθόλου μετά τα τραγούδια. Τουλάχιστον ένα "ευχαριστώ" θα μας ήταν αρκετό. Όμως αυτό πιστεύω ότι διορθώνετε με τον καιρό.





Shut 'Em Down



Συνολικά πρέπει να ήταν η τέταρτη φορά που τους είδα ζωντανά, και έχω την εντύπωση ότι αυτή ήταν η καλύτερη από όλες. Οι Shut' Em Down, γίνονται επικίνδυνα καλοί με το groovy/southern/bluesy metal που παίζουν (ξέρετε ότι δεν τα πάω καλά με τις ταμπέλες :P). Τα ατού του συγκροτήματος είναι σίγουρα η φωνή του τραγουδιστή τους, η οποία είναι από τις καλύτερες στο είδος στο νησί μας (και ο οποίος κάνει έξαλλο headbanging κατά τη διάρκεια των κομματιών), όπως και οι κιθαριστικές ικανότητες του κιθαρίστα τους. Χαμός έγινε στην διασκευή των Pantera"Immortaly Insane" που έπαιξαν!



Convixion



Οι Έλληνες heavy/speed/thrashers έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην σκηνή του Franky's παίζοντας πολλά νέα κομμάτια τους, αλλά και παλιότερα και αγαπημένα. Δυστυχώς ο ήχος πρόδωσε και τους Convixion, καθώς σε κάποια σημεία ακουγόταν περισσότερο βαβούρα, παρά μουσική. Παρόλα αυτά, ο κόσμος τους υποδέχτηκε όπως έπρεπε και περίμενε υπομονετικά τον ύμνο τους "Heavy Metal re mounia", στον οποίο όταν τελικά ακούστηκε, έγινε πραγματικός χαμός! Ακόμα ακούστηκαν τα "Tomorrows Yesterday", "Matter of Faith", "Crimson Sunrise", "Unleased", "Night's Mare", "Black Magic Night", "Heavy Metal Way", "Made of Steel", "Avenger", "I Come Alive" και "Drink Metal", όπως και η διασκευή (έκπληξη) "I'm Alive" των Cirith Ungol!





R.U.S.T.



Τι να πούμε τώρα για τους R.U.S.T.; Ακόμα και αν δεν έκαναν όσα σχεδίαζαν στην σκηνή (λόγο αλλαγής τοποθεσίας), έκαναν το Franky's να σειστεί υπό τους ήχους τους! Οι R.U.S.T. οι οποίοι είχαν την τιμητική τους, λόγο της κυκλοφορίας του πρώτου τους δίσκου (επιτέλους), έπαιξαν πολλά κομμάτια από αυτόν, με εξαίρεση το "Take me to the Sky" το οποίο και αφιέρωσαν στα θύματα της τραγικής 11ης Ιουλίου. Για το θέμα αυτό, πριν το κομμάτι "Take me to the Sky", ανέβηκε στην σκηνή ο Φοίβος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας Pitch Black Records και από τους βασικούς διοργανωτές του Festival, και αφού μας εξήγησε τους λόγους αλλαγής τοποθεσίας διεξαγωγής του θεσμού, μας ανακοίνωσε ένα προς ένα τα ονόματα των πεσόντων της τραγικής εκείνης ημέρας. Η ατμόσφαιρα ήταν κάτι παραπάνω από εκρηκτική στο σημείο αυτό, και στην συνέχεια, το τραγούδι των R.U.S.T. ήταν ο απόλυτος ύμνος και αφιέρωση στους ανθρώπους αυτούς που έφυγαν, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο από κοντά μας…

Συνεχίζουμε με τους R.U.S.T. όμως οι οποίοι μεταξύ άλλον, μας έπαιξαν το "Lady of the Lake", "Queen of the Amazons", "The Thunder Rolls" τα οποία είναι πραγματικά φανταστικά κομμάτια για live!



Μια ακόμα έκπληξη που επιφύλασσαν οι διοργανωτές, ήταν μετά τους R.U.S.T. να ανέβουν στην σκηνή οι Zenith για μία επανεμφάνιση σαν τον παλιό καλό καιρό. Δυστυχώς, η ζέστη και η αποπνικτική ατμόσφαιρα έκανε πολύ κόσμο να αποχωρίσει από τον χώρο, αναζητώντας λίγες ανάσες, αλλά παράλληλα αφήνοντας το συγκρότημα να παίζει χωρίς κοινό… Ένα ακόμα από τα "άσχημα" του χώρου είχε κάνει την εμφάνισή του.





Crimson Fire



Οι Ελλαδίτες Crimson Fire ανέβηκαν στην σκηνή και λόγο χρόνου, έπρεπε να κόψουν εξ' αρχής δύο κομμάτια από το set lists τους. Έτσι, γρήγορα – γρήγορα για να μην χάσουν και άλλο κομμάτι από την λίστα τους, άρχισαν να αποδίδουν το γνωστό heavy/power metal τους, με κομμάτια κυρίως από το περσινό τους album "Metal is Back". Οι Crimson Fire είχαν τον καλύτερο ήχο από όσα συγκροτήματα έπαιξαν μέχρι εκείνη τη στιγμή και τον εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο.







Arrayan Path



Τέλος, στην σκηνή ανέβηκαν οι Arrayan Path, ίσως το κορυφαίο συγκρότημα της Κύπρου, σήμερα. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι Arrayan Path αναγκάστηκαν και αυτοί να κόψουν τρία κομμάτια από την λίστα τους, πράγμα που φανερά δεν άρεσε στον περισσότερο κόσμο. Πάντως οι Arrayan Path τα έδωσαν όλα στην σκηνή και έπαιξαν τραγούδια από όλη τη δισκογραφία τους (συμπεριλαμβανομένου και του επερχόμενου album τους με τίτλο "Ira Imperium"). Μάλιστα μας παρουσίασαν και το κομμάτι που έχουν ηχογραφήσει με τον Tony Martin, το οποίο ήταν πολύ ενδιαφέρον και με έκανε να κάθομαι σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι να το ακούσω με την φωνή του μεγάλου αυτού star.

Φυσικά οι Arrayan Path δεν παρέλειψαν να μας παίξουν το "Road to Macedonia", με το "Alexander the Great" ενδιάμεσα, όπως συνηθίζουν να κάνουν στις τελευταίες εμφανίσεις τους, κάνοντας το Franky's να σειστεί για ακόμα μια φορά!





Τελικά μπορεί η βραδιά να είχε πολλά προβλήματα, όπως είχε προβλεφθεί, όμως έχοντας στο μυαλό τις ιδιαιτερότητες που υπήρχαν, τα κάναμε όλα στην άκρη και την απολαύσαμε.



Τέλος, να αναφέρω ότι τo festival αυτό, είχε ήδη σκοπό να τιμήσει θύματα (τα θύματα που έχουν χαθεί σε τροχαία δυστυχήματα) όπως κάθε χρόνο. Φέτος είχε και τα θύματα της μαύρης Δευτέρας 11ης Ιουλίου, και θεωρώ τουλάχιστον ανεπίτρεπτο από τους αρμόδιους του Πανεπιστημίου Κύπρου να μην αφήσουν την διεξαγωγή του στον χώρο του.

Όσον αφορά τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου, δεν θέλω να προεκταθώ σε πολιτικές απόψεις, καθώς πιστεύω ότι δεν αρμόζουν σε τέτοιες τραγωδίες και όποιος τις εκφράζει το κάνει μόνο και μόνο για να εκμεταλλευτεί. Το μόνο που θέλω να πω είναι αυτό που διάβασα σε μία επιγραφή στο μνημείο των ηρώων της Λεμεσού:



"Είμαστε ένας λαός γεμάτος ήρωες που κυβερνείται από προδότες"



ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ…

Πλοίαρχος ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Αντιπλοίαρχος ΛΑΜΠΡΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ
Αρχικελευστής ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ
ΕΠΥ Κελευστής ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Ναύτης ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Ναύτης ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ
Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Πυροσβέστης ΚΡΟΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Πυροσβέστης ΤΤΑΝΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Πυροσβέστης ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Αρχιπυροσβέστης ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΓΙΩΡΓΟΣ
Πυροσβέστης ΑΔΑΜΟΥ ΑΔΑΜΟΣ



ΑΘΑΝΑΤΟΙ!